1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева апелира за засилване на мажоритарния елемент в изборното законодателство

Петя Ставрева апелира за засилване на мажоритарния елемент в изборното законодателство

НДСВ организира кръгла маса на тема „Гласуваме всички”

„Промените в изборното законодателство трябва да бъдат с дългосрочна перспектива, а да не се правят с оглед на настоящата политическа конюнктура. Голям стимул за избирателите ще бъде приемането на адекватни и наложителни промени в законодателството, които да осигурят повече прозрачност, по-добра представителност и засилване на мажоритарния елемент.” Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева по време на кръгла маса на тема „Гласуваме всички”, организирана от НДСВ.

Във връзка с ниската заинтересованост към правото на глас от страна на младите хора според нея трябва да бъде въведено електронно гласуване. По въпроса за задължителното гласуване Ставрева коментира, че изборът е право, а дали да стане то задължение е въпрос на широка обществена дискусия.

Предложението за намаляване на изборния праг за влизане в парламента на 3%  е основателно и поради факта, че днес българското общество е силно фрагментирано, подчерта позицията на Обединени земеделци Петя Ставрева.

Тя припомни, че от партията  са предложили “конкретни и работещи решения за промени в изборното законодателство, но голяма част от тях не са включени в проекта за  Изборен кодекс”. Управляващите бранят статуквото и не създават условия за промяна на днешната деформирана представителност на българските граждани в институциите, каза още Ставрева.

Председателят на Обединени земеделци коментира предложените от НДСВ и други партии и неправителствени организации стимули за гласуване като подчерта, че те трябва да бъдат приемливи за гражданите, за да проработят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.