1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева: Д-р Г. М. Димитров ни завеща да отстояваме каузата на демокрацията в България

Петя Ставрева: Д-р Г. М. Димитров ни завеща да отстояваме каузата на демокрацията в България

В храма „Св. Седмочисленици” в София бе отслужена панихида в памет на Доктора

„Д-р Г. М. Димитров ни завеща да отстояваме каузата на демокрацията в България. Ако днес Докторът бе сред нас, той отново щеше да бъде в първите редици на политическия живот и да се бори за правата на българските граждани, които искат да живеят в една свободна и независима България, избрала пътя на демокрацията и интеграцията в Европа.” Това заяви лидерът на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на дискусия, посветена на 40 години от кончината на земеделския лидер и демократ д-р Г. М. Димитров.

Проявата, която се състоя на 24 ноември т.г., е първата от серия дискусии под надслов: „Видни исторически личности с принос за развитието на демокрацията в България”. Събитието е съвместна инициатива на фондация „Конрад Аденауер” и ПП Обединени земеделци. В нея взеха участие и председателите на ДСБ и на РДП - Иван Костов и Захари Петров и ръководството на Съюза на писателите земеделци.

Същия ден в храма „Св. Седмочисленици” в София бе отслужена панихида в памет на Доктора. В своето слово Ставрева припомни основни моменти от живота на „далновидния политик, който предначерта европейското бъдеще на България”.

Д-р. Г. М. Димитров се бори за „независимостта, правата и свободите на българския народ” и когато протестира срещу нахлуването на германските войски в България, и когато в страната започва комунистическото безвремие. Въпреки задочните смъртни присъди при монархията и при комунистическата диктатура, Докторът не спира своята опозиционна дейност. Своеобразен символ на борбата му в емиграция, която големият българин не спря да води до края на своя живот, са Българският национален комитет /БНК/,  основан от него през април 1941 г., и радиостанция  "Свободна и независима България".

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.