1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева: Д-р Г. М. Димитров ни завеща да отстояваме каузата на демокрацията в България

Петя Ставрева: Д-р Г. М. Димитров ни завеща да отстояваме каузата на демокрацията в България

В храма „Св. Седмочисленици” в София бе отслужена панихида в памет на Доктора

„Д-р Г. М. Димитров ни завеща да отстояваме каузата на демокрацията в България. Ако днес Докторът бе сред нас, той отново щеше да бъде в първите редици на политическия живот и да се бори за правата на българските граждани, които искат да живеят в една свободна и независима България, избрала пътя на демокрацията и интеграцията в Европа.” Това заяви лидерът на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на дискусия, посветена на 40 години от кончината на земеделския лидер и демократ д-р Г. М. Димитров.

Проявата, която се състоя на 24 ноември т.г., е първата от серия дискусии под надслов: „Видни исторически личности с принос за развитието на демокрацията в България”. Събитието е съвместна инициатива на фондация „Конрад Аденауер” и ПП Обединени земеделци. В нея взеха участие и председателите на ДСБ и на РДП - Иван Костов и Захари Петров и ръководството на Съюза на писателите земеделци.

Същия ден в храма „Св. Седмочисленици” в София бе отслужена панихида в памет на Доктора. В своето слово Ставрева припомни основни моменти от живота на „далновидния политик, който предначерта европейското бъдеще на България”.

Д-р. Г. М. Димитров се бори за „независимостта, правата и свободите на българския народ” и когато протестира срещу нахлуването на германските войски в България, и когато в страната започва комунистическото безвремие. Въпреки задочните смъртни присъди при монархията и при комунистическата диктатура, Докторът не спира своята опозиционна дейност. Своеобразен символ на борбата му в емиграция, която големият българин не спря да води до края на своя живот, са Българският национален комитет /БНК/,  основан от него през април 1941 г., и радиостанция  "Свободна и независима България".

БНК спира дейност за малко след края на Втората световна война, когато д-р Г. М. Димитров се връща от емиграция. След установяването му във Вашингтон през 1946 година дейността на БНК отново е подновена.

„В него влизат наши емигранти – не само от земеделци, а и социалдемократи, демократи, радикали и звенари. Той прави всичко това с единствената цел всички да обединят усилията си в името на общата кауза – свалянето на комунистическия режим в България. Така се поставя началото на задграничното ръководство на Земеделския съюз, начело на което е д-р Г. М. Димитров, каза Петя Ставрева.

Със своята активна задгранична политическа и публицистична дейност, чрез срещите си с влиятелните чуждестранни държавници от Западна Европа и Съединените щати, Докторът призовава и настоява за по-активна намеса на тези страни, за да бъдат спрени мракобесието и репресиите на комунистическия режим в България.

Д-р Г.М. Димитров доразвива идеята за създаването на Европейски съюз, посочи Ставрева. На едно от първите заседания на Съвета на Европа по настояване на българския земеделски водач се гласува резолюция да бъдат оставени празни столове за бъдещите депутати от поробените от комунистите страни от Източна Европа, когато те бъдат освободени. Той е човекът, който като далновиден политик, организира през 1951 г. българската рота в НАТО, която просъществува до 1964 г. Именно по този начин България дава своя принос в борбата срещу тоталитарния терор и режими в Източна Европа. Докторът е един от инициаторите и лидер на Съюза на поробените европейски народи – СПЕН, създаден през 1954 г., каза още в словото си Петя Ставрева.

„И нека ние, неговите последователи, да не забравяме свещения завет на нашите земеделски титани – да работим за силен и независим Земеделски съюз и за свободна и просперираща България!”, призова тя земеделците. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.