1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева и Анастасия Мозер: Обединени земеделци е единна организация

Петя Ставрева и Анастасия Мозер: Обединени земеделци е единна организация

Водят се разговори с партии от демократичната общност

„ПП Обединени земеделци е единна. Сценарият за дискредитиране на партията от бивши нейни членове се провали“, заявиха на пресконференция днес, 11 ноември 2013 г., председателят Петя Ставрева и почетният председател Анастасия Мозер.

В брифинга участваха и членовете на националното ръководство доц. Людмила Лозанова и Бистра Славова. Представени бяха основните приоритети в политиката на Обединени земеделци, залегнали и в решенията на ІІІ Редовен конгрес на съюза, който се проведе на 9 ноември т.г. в София. 

„Сред приоритетите на нашата организация са повишаването на доходите на българските граждани, премахването на препятствията по пътя между българските стопани, бизнеса и европейските средства, продължаването на децентрализацията и подкрепата за родното производство“, посочи Петя Ставрева.

„И в бъдеще ще работим в тясно сътрудничество с браншовите организации и ще се противопоставяме на порочната политика на временни и частични финансови решения, които не решават проблемите, а ги задълбочават“, каза тя.

От партията настояват за дългосрочна стратегия за развитие на земеделието и регионите у нас, която да е съобразена с националните приоритети. Земеделците застават зад искането на българските общини управляващите да чуят гласа на местната власт при разпределение на бюджета на държавата.

Земеделците се обявиха за законодателни промени, с които да бъдат защитени националните интереси при продажбата на българска земя.

„Обединени земеделци продължаваме да работим за консолидацията на земеделското движение и на демократичното пространство“, заяви още Петя Ставрева. По думите й „в днешната напрегната обстановка, в условията на тотален срив на доверието в институциите, българското общество очаква най-вече от демократичната общност да създаде алтернатива на хаоса, популизма и задкулисието“.

Тя подчерта, че се водят разговори с партии от демократичното пространство - в и извън Реформаторския блок. „Решение за коалиция обаче не е взимано и не трябва да се спекулира с това“, каза Ставрева. „Българската десница трябва да намери общ език. Никога не сме търсили конфронтация, водим диалог с всички и смятам, че това е верният път“,  добави тя.

„Категоричната подкрепа, която получих от делегатите на ІІІ конгрес, показва, че организациите на ПП Обединени земеделци в страната одобряват политиката на партията и решенията, които се взимат“, каза още Петя Ставрева в отговор на въпрос има ли разцепление в партията.

„Фактът, че се прави опит за дискредитиране на Обединени земеделци означава, че имаме своя глас в политическото пространство. Има хора, които поставят чужди приоритети пред тези на организацията. Ние обаче не работим под диктата на чужди централи, заяви лидерът на Обединени земеделци“, коментира Ставрева.

Висшият форум изключи с огромно мнозинство от състава на партията шестима бивши членове от ръководството. Санкцията дойде заради нарушаване на Устава чрез дискредитиране на организацията и създаване на условия за разкол сред нейните членове. “Те дойдоха на конгреса със сценарий, който не успя”, коментира от своя страна Анастасия Мозер.

Обединени земеделци заявиха, че подкрепят справедливите искания на животновъдите, както и протестите на студентите за демократично развитие на България и за морал в политиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.