Петя Ставрева: Идеята за затварянето на хипермаркети през почивните дни е дискриминационна

Подобен подход не е характерен за демократичните общества

Намерението на депутати от Коалиция за България големите хипермаркети да не работят в събота и неделя, за да се стимулира оборотът на малките магазини, е несъвместима с принципите на пазарната икономика. Подобен подход не е характерен за демократичните общества.

Твърдението, че това е една от мерките в подкрепа на малкия и средния бизнес, е неубедително и зле аргументирано. Политика на принципа проба-грешка, на която отново сме свидетели, доказва безсилието на властта да се справи с кризата.

Рестрикциите и ограниченията, които управляващите искат да легитимират чрез нов закон за търговските вериги, единствено ще изостри противопоставянето между големите вериги и малките търговци и ще лиши потребителите от правото на избор. Това напомня за политика, характерна за тоталитарното минало на България.

Вместо експерименти в законотворчеството, управляващите трябва да насърчават и подкрепят малкия и средния бизнес чрез данъчни облекчения, опростяване на разрешителни и лицензионни режими и с антимонополно законодателство. Необходими са дългосрочни решения за подкрепа на родните производители.

От Обединени земеделци настояваме минимум 50 на сто от стоките в търговските вериги да са българско производство. Така реално можем да осигурим пазар за нашата продукция и да подкрепим бизнеса у нас.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.