1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева: Правителството да докаже, че защитава достойно интересите на винопроизводителите в България

Петя Ставрева: Правителството да докаже, че защитава достойно интересите на винопроизводителите в България

 

Петя Ставрева, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД  представи днес основните акценти от реформата за преструктуриране на лозаро-винарския сектор в Европейския Съюз на неформален брийфинг в ЕП.

Ставрева обърна специално внимание на последствията от тази реформа за българските винопроизводители.

Реформата на винения сектор е предложена от Европейската комисия за първи път през 2006 г. и акцентира върху укрепване на репутацията на европейските качествени вина и увеличаване на  конкурентоспособността на европейските производители на вино. Новата европейска регулация предвижда и редица мерки за намаляване на свръхпроизводството, сред които субсидиране при изкореняване на лозови масиви и забрана за нови насаждения до 2014 г. 

Според Петя Ставрева е важно България да защити българските качествени марки вина на европейския пазар. "С променената формула за изчисляване на субсидиите след реформата, България ще спечели 1 млн. повече за винопроизводство, но е важно как ще бъдат изразходвани тези средства и какъв ще бъде постигнатият резултат в европейски мащаб", подчерта Ставрева.

"Българските лозари и винари трябва да се обединят в браншови организации, за да са видими на европейската сцена и да могат да се възползват от европейските фондове", смята още българската евродепутатка.

През февруари 2008 г., по време на гласуването в пленарна зала на предложението за реформа на лозаро-винарския сектор, Ставрева ще организира салон на българското вино в Европейския парламент.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.