1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева се срещна с генералния секретар на COPA COGECA Пека Песонен в Брюксел

Петя Ставрева се срещна с генералния секретар на COPA COGECA Пека Песонен в Брюксел

Промените в европейската аграрна политика трябва да бъдат съобразени с нуждите и възможностите на фермерите във всяка европейска държава

Председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева се срещна с генералния секретар на COPA COGECA  Пека Песонен в централата на организацията в Брюксел.

Предстоящите промени в новата Обща селскостопанска политика (ОСП), прилагането на стратегията „От фермата до вилицата”, въвеждането на новите екосхеми, управлението на риска в земеделието, ефектът на пандемията върху земеделското производство и доходите на фермерите бяха сред обсъжданите теми.

Петя Ставрева подчерта необходимостта от ефективни мерки за подкрепа на фермерите за постигане на целите, заложени в новата ОСП.
Тя посочи, че до дребните фермери в България не достига достатъчно подкрепа и те трудно оцеляват в условията на динамичния пазар и кризата. 

Ефективността на досегашните  мерки за подкрепа за селските райони не постигат желания ефект и новата ОСП трябва да отговори на очакванията на жителите на селските райони като даде нови възможности за поминък и развитие в тях.

Пека Песонен посочи, че COPA COGECA  участва активно в дебатите за ОСП и отстоява интересите на всички фермери в Европейския съюз (ЕС). Той подчерта, че Зелената сделка ще има силно отражение и върху земеделското производство в страните от ЕС.  

Промените в европейската аграрна политика трябва да бъдат съобразени с нуждите и възможностите на фермерите във всяка европейска държава, посочи Петя Ставрева. Според нея „позеленяването” на ОСП създава нови възможности, но и изисква по-голям финансов ресурс в подкрепа на фермерите за преход към по-екологично производство.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.