1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Плащанията на декар стават срещу точни документи

Плащанията на декар стават срещу точни документи

Земеделските производители трябва да се отнесат за подробности в общинските служби по земеделие

 

Още през настоящата година нашите земеделски производители ще започнат за първи път да получават финансово подпомагане от държавата по схемата за единно плащане на декар. Този принцип е основен за Европейския съюз, а у нас ще се прилага от 2007 год. Това ще стане след като обработваемата земя в страната бъде идентифицирана, а това трябва да направят общинските служби по земеделие и гори. Такава е информацията от държавен фонд "Земеделие". Новият начин за получаване пари от държавата на пръв поглед изглежда сложен, но на практика условията за получаване на средствата значително ще облекчи производителите в реда, по който субсидиите ще стигат до фермерите. Една от главните причини за това е, че трябваше да се наредят пред държавната институция с нотариално заверени договори.
 
Новото е, че ограничението за размера подпомаганата обработваема площ вече не е регламентиран на 6000 дка, а е върху цялата обработваема площ. Отпадането на ограничението ще доведе и до ликвидиране на опашките пред регионалните дирекции на фонда. Отсега фондът няма да разпределя конкретната финансова линия между областните служби, а те трябва да набират заявления само до изчерпване на отпуснатите им лимитни средства. Според директорът на клон Монтана Любомир Минчев, парите за пролетниците ще се разпределят според заявленията по места - но след обобщаване на отпуснатата сума за дадена култура и заявените за подпомагане декари.
 
Идентификацията на ползваните декари земеделски земи от производителите ще се извърши по картата на възстановената собственост в съответните общински земеделски служби по земеделие и гори, което трябва да стане до 10 май 2006 год. За целта земеделските производители трябва да подадат в общинските служби до 25 март 2006 год. заявление за намерение за участие в целевата субсидия за подпомагане на производството на царевица, пшеница и маслодаен слънчоглед, реколта 2006 год. Реалното изплащане на средствата ще става само след тройна експертна проверка, която да се убеди, че декларираните за финансиране от фонда декари са наистина засети.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.