1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Плащанията по САПАРД - с национални средства

Плащанията по САПАРД - с национални средства

Доклад на Европейската сметна палата посочва слабости в плащанията за земеделие за 2007 година

В предварителен доклад на Европейската сметна палата се посочват някои слабости при определени плащания за земеделие за 2007 г. Това каза зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова по повод разпространената информация, че се обмисля спирането на още средства от страна на Европейската комисия заради нарушение при идентифицирането на земеделските площи. Налице са проблеми в съществуващата информационна система, добави Бъчварова.

"В момента се опитваме да подготвим достатъчно аргументиран материал пред Европейската сметна палата, защото докладът е предварителен, за да обосновем необходимостта от плащането на тези средства на тези, които са били коректни. Но факт е, че има проблеми в системата с дублиране на площите. Това дублиране на площите пък от своя страна води до увеличаване на проверките – от 5% те стават 25-30, защото трябва да се гарантира прозрачност в самата система на плащане и допустимост", обясни Бъчварова.

Плащанията по САПАРД са започнали с национални средства, като се прави необходимото за възстановяването им от ЕК, уточни Бъчварова, и посочи някои от предстоящите действия на българските власти. "През месец април ще има две плащания, които съответно ще покрият на около 10 -11 000 земеделски производители плащания. През 2009 г. предстои изключително много работа в сектора земеделие. Първо, свързано и с държавните помощи, тъй като те изтичат 2009 г., а трябва да се нотифицират до месец юни-юли в ЕК.

Националните доплащания в животновъдството трябва да бъдат свързани с идентификационна система, перфектно работеща и контролирана и плащане на брой животни. В този случай трябва да отпаднат голяма част от механизмите, които сега са свързани със субективни мнения, понякога и субективни оценки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.