1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По 14-15 лв./дка директни плащания ще получат земеделските производители

По 14-15 лв./дка директни плащания ще получат земеделските производители

До 28 февруари се извършва идентификацията на парцелите

 

Вчера подписах схемата за подпомагане и максималният размер на националните доплащания към директните плащания през 2007 г. Така всеки земеделски производител, обработващ земята си, ще получи субсидия между 14-15 лева на декар. Това заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на Международната селскостопанска изложба "Агра" в Пловдив. Той уточни, че доплащания ще се полагат за всички полски и зърнено-бобови култури, ориз, хмел, захарно цвекло и черупкови плодове.  

Министър Нихат Кабил припомни, че средствата за директни плащания за 2007 г. са 391 000 000 лв., според договора за присъединяване на България към ЕС, които се разпределят върху 38 млн. декара. Към тази сума страната ни има право 25% от средствата за развитие на селските райони да бъдат пренасочени към преките плащания. Сумата възлиза на 78 150 000 лв., като към нея добавяме и задължителното съфинансиране, което идва по линия на националния бюджет и е на стойност 19 510 000 лева, поясни министър Кабил.

Той напомни, че на 28 февруари изтича срокът за задължителната регистрация в Системата за идентификация на земеделските парцели, а заявления за подпомагане по схемата за единно плащане на площ се подават от 1 март до 15 май 2007 г. 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.