1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По американски проект ще се подпомагат фермери от Плевенско

По американски проект ще се подпомагат фермери от Плевенско

За по-големите фермери и арендатори пък програмата предизвиква интерес от гледна точка на възможността чрез нея те да намерят своите американски партньори

 

Още в края на декември в Плевен се проведе работна среща по проект, чрез който фермери от четири пилотни български области - Плевен, Бургас, Стара Загора и Силистра, ще бъдат подпомагани през следващите две години. 

"Както вече знаете, започваме работа по проект, който е на американския Център за международно финансиране на земеделието с американския департамент и посолството на САЩ в България. В края на този месец всъщност започва програмата за финансиране на фермери от нашата страна. Проектът е пилотен, ще се реализира в рамките на две години в четири български области", съобщи Даринка Николова, старши експерт в Областната служба за съвети в земеделието в Плевен.

Вече има потвърдителен факс от Айова - експерти от щата бяха в България през декември. Всъщност става въпрос за възможност за сътрудничество в рамките на програмата на американския департамент за подобряването на достъпа до кредити на малките и средните предприятия. 

След разговор и с представители на посолството на САЩ в България от Областната служба за съвети в земеделието в Плевен вече ще са наясно с конкретните дейности и сроковете им по реализацията на този проект на българска територия. Най-важното за фермерите са условията, при които те ще могат да получават кредити по тази програма, каза още Даринка Николова. За по-големите фермери и арендатори пък програмата предизвиква интерес от гледна точка на възможността чрез нея те да намерят своите американски партньори, които да инвестират в селското стопанство в Плевен и в региона. С надежда към възможностите на американската програма гледат и преработвателните предприятия, по-голямата част от които, за съжаление, не отговарят на високите изисквания, които Европейският съюз поставя пред тях. 

На практика Областната служба за съвети в земеделието след реалния старт на проекта ще изпълнява ролята на връзка между екипа от американци, реализиращ проекта, и българските земеделци и фермери, които търсят финансово подпомагане за производството си. Екипът на службата ще разработва проектите на фермерите така, че той да може да бъде успешно защитен в една или друга банка - нещо, което до момента в България се оказва препъникамък за повечето от хората, заети в сферата на селското стопанство. За да се справят, на експертите от плевенската служба им предстои да минат през специално обучение. Фермери от пилотните общини също ще имат възможност за специализация в рамките на проекта./posredniknews.com 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.