1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-добре е фермерите да преговарят, вместо да стачкуват

По-добре е фермерите да преговарят, вместо да стачкуват

Да се обърне повече внимание на поканата на еврокомисар Мариан Фишер Бойл

Според председателя на Националната развъдна асоциация на млеко и месопреработвателите Христо Друмев е по-добре в момента да се води диалог, отколкото да се протестира. Ще преговарям в Брюксел и ще попитам еврокомисар Мариан Фишер Бойл кога българските фермери ще са конкурентоспособни на европейския пазар, каза той.

„Ние подкрепяме колегите от Асоциацията на млекопроизводителите в България, но смятам, че трябва да се обърне повече внимание на поканата на еврокомисар Мариан Фишер Бойл и в момента да се готвим повече за преговори, отколкото за протести”, заяви Друмев. Той каза още, че в основата си исканията на фермерите и протестите са справедливи. По думите му в момента времето е по-подходящо за водене на диалог, за да може всичко това, което искаме, да придобие своята финансова рамка. „Договорената нотификация в размер на 10 000 евро за срок от пет години не е помощ за сектора”, категоричен е Друмев. Според него вместо субсидията да я получат всички млекопроизводители, фермите, в които се отглеждат козе и биволи, които не са категоризирани, тъй като това при тях това не е задължително, няма да получат тази помощ.

„Ние изразихме неодобрението си към тази мярка още по времето на обсъждането й в работната група”, заяви Друмев. По думите му не става ясно какви средства ще получат фермите, които вече са постигнали европейски стандарт за качество на млякото. „Този регламент за получаване на 10 000 евро за срок от пет години се отнася до подпомагането на земеделското стопанство за постигане на европейски стандарт за качество на млякото”, уточни Христо Друмев.

Христо Друмев не изключи възможността при незадоволителен резултат от преговорите да се включи в протестите идната седмица.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.