1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По глава "Земеделие" е свършена много работа

По глава "Земеделие" е свършена много работа

 

“Впечатляващо много работа е свършена по глава “Земеделие”, заяви министърът на европейските въпроси Меглена Кунева на съвместна пресконференция с министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. Според Кунева, по глава “Земеделие” е свършена най-много работа от всички проблемни области. Именно по тази глава се работи в много сгъстени срокове. Европейската комисия отново е подчертала необходимостта от изграждането на екарисажи, създаването на разплащателната агенция, администрирането и контрола в областта на земеделието. Кунева заяви още, че не вижда причини частта за рибарство да остане в т.нар. “жълта зона”.

Тя декларира, че няма да се изпусне от внимание изпълнението на мерките както в “жълтите зони”, така и да се следи развитието в т.нар. “зелени зони”, тъй като всяко едно изоставане може да се превърне в пречка за присъединяването на навреме. Министър Кунева каза още, че повече няма да има партньорски проверки по глава “Земеделие”. Очакват се обаче две мисии, които да проверят работата по изграждането на екарисажите и създаването на разплащателната агенция. Кунева подчерта, че заснемането и картографирането на земеделски площи протича бързо. Свършена е много работа в тази област. Допреди месец била заснета само 25 % от площта, а 17 % от снимките са били дешифрирани. Към момента вече били заснети 70 % от земеделските площи, над 30 % вече са картографирани.

Според Меглена Кунева контролът на Европейската комисия е нужен на България, защото той допълнително ще увеличи усилията на страната ни за изпълнение на препоръките.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.