1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-къси срокове за лицензиране и регистрация на складовете за съхранение на зърно

По-къси срокове за лицензиране и регистрация на складовете за съхранение на зърно

Въвежда се механизъм за проследяване на движението на запасите

С промени в Наредбата за реда за лицензиране на публичните складове за зърно, регистрация на зърнохранилищата и за контрола върху обектите за съхранение на зърно се съкращават сроковете за тяхното лицензиране. Досега съществуващият срок от 30 дни ще се намали на 15 дни, съобщиха от правителствената пресслужба.

Променя се и редът за автоматичното подновяване на лицензията, като се премахва досегашният 15 дневен срок и става възможно незабавното подновяване на лицензията, непосредствено след представяне на нова банкова гаранция.

С измененията се постига по-голям контрол върху съхранителите на зърно, като в него се включват над 1000 други обекта за неговото съхранение. Въвежда се механизъм за проследимост на движението на зърното от производителите през съхранителите до преработвателите.

Предвидено е досегашните тримесечни анализи за наличното количество зърно вече да се изготвят всеки месец. Целта на промяната е да се гарантира вземането на навременни управленски решения относно зърнения баланс на страната.

Въвеждането и поддържането на единна информационна система на публичните складове и зърнохранилища, предвидено с измененията в наредбата, ще даде възможност на заинтересованите лица и институции в реално време да получават информация за вложеното зърно по договори за влог и за издадените складови записи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.