1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-малко плодове, повече грозде през 2015-та

По-малко плодове, повече грозде през 2015-та

По-съществено намаление на производството се наблюдава при кайсии, круши и праскови

Пиперът е единствената зеленчукова култура, при която има ръст в средните добиви през тази година, става ясно от оперативния анализ, публикуван на сайта на земеделското министерство.

По оперативни данни, към края на октомври, продукцията от картофи се задържа на миналогодишните нива, доматите са с почти 8% по-малко, а рекордьор по спад в добивите остават дините. Добивите при тях са с 24 на сто, под нивото, отчетено към същия период на предходната година. Добивите от пипер са с толкова по-високи. Стопаните почти приключиха с прибирането на соята. От засетите над 283 хил. декара са прибрани почти 260 хил., а средният добив е 128 кг от декар – с 36% по-нисък от миналата година.  При ориза ситуацията е в обратна посока – получените средно по 740 кг от декар, добиви са с 27 на сто по-високи от миналогодишните. Данните на земеделското министерство показват понижение, както на средните добиви, така и на продукцията от повечето овощни видове спрямо 2014 г. По-съществено намаление на производството се наблюдава при кайсии, круши и праскови – между 17 и 30 %, а по-слабо – при малини, вишни и ябълки. При ягодите се отчита ръст на производството с 16% на годишна база. Продукцията от винени и  десертни лозя надхвърля с по около 70% отчетената към същия период на 2014 г., като и при двата вида се наблюдават значително по-високи средни добиви спрямо предходната година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.