1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По поречието на Дунав са предприети мерки за изпълнение на мероприятията, предвидени в аварийните планове

По поречието на Дунав са предприети мерки за изпълнение на мероприятията, предвидени в аварийните планове

Достигнато е водно ниво – над 33,85 м на пункт гр. Видин, при което се задействат аварийните планове на действие

 

По поречието на река Дунав са предприети мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове, включително и готовност за действие в ІІІ - та степен "Опасност от преливане"  съобщават от "Напоителни системи" ЕАД. 

Нивото на река Дунав се покачва в районите на Видин, Враца, Монтана, Плевен, В. Търново и Русе с 0,12 – 0,31 м /пункт гр. Видин/ и 0,80 м при пункт Орсоя. Достигнато е водно ниво – над 33,85 м на пункт гр. Видин, при което се задействат аварийните планове на действие. В момента работят 29 отводнителни и отводнително – напоителни помпени станции по утвърден график. Поради рязкото покачване на водното ниво се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки.  Дунавските диги са в добро техническо състояние. Водното ниво в реките Огоста и Скът не застрашава стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им. 

Всички язовири разполагат със свободен обем за ретензия с изключение на 9, които преливат. Язовирите в страната стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД също са в добро техническо състояние.  Разрушения на берми, заливаеми тераси и диги има по реките – Луда Яна, Елешица – Пазарджик, Марица, Стряма и Чая – Пловдив, Мъти вир – София, където вече дигата е възстановена. Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на "Напоителни системи" ЕАД.

Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим. На ОПС /отводнителна помпена станция/ "Видин –Кошава" е монтиран допълнително още един агрегат, а на ОПС - 8 се монтира в момента.  От "Напоителни системи" ЕАД информират, че имат готовност за включване на още една станция и отводнителен пункт при с.Ботево. Оборудвани са аварийни складове. Готовност има за оборудване на склад и на ОПС Кутово. До момента няма прелели, скъсани и повредени Дунавски и корекционни диги на територията на НС ЕАД – клон Видин.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.