1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По Програма ПРООН в България ще се финансират проекти на стойност 4 млн. щ.д.

По Програма ПРООН в България ще се финансират проекти на стойност 4 млн. щ.д.

Ще продължат дейностите по съвместния проект "Устойчиво развитие на селските райони" и през 2006 г.

 

По Програмата на ООН за развитие /ПРООН/ в България ще се финансират проекти  на стойност 4 млн. щ.д. в областта на политиката за развитие на селските райони, устойчивото управление на земите и горските ресурси до 2009 г. Това заяви Постоянният представител на ПРООН Нийл Буне на среща със зам.-министъра на земеделието и горите Димитър Пейчев.

По подготовката на Национална мрежа за развитието на селските райони в България и прилагането на подхода Лидер, ПРООН планира да предостави 300 000 щ.д. за периода 2006-2007 г., бе категоричен Нийл Буне. Той заяви, че Програмата предвижда да се изгради капацитет на модераторите на Лидер, като ще се акцентира на обучението, практическата работа и използването на опита на страните – членки на ЕС. Проектът предвижда съфинансиране от страна на МЗГ в размер на 200 000 щ.д., през 2007 г.

Ще продължат дейностите по съвместния проект "Устойчиво развитие на селските райони" и през 2006 г., се договориха двете страни.

По проекта се създадоха 11 Местни инициативни групи /МИГ/, които ще бъдат основните кандидати по мерките от четвъртата приоритетна ос на Националния план за развитие на селските райони след 2007 година, а именно подхода Лидер, бе отчетено и от двете страни на срещата. Подходът на проекта е съдействие за създаването, обучението и дейността на МИГ, по подобие на Инициативата ЛИДЕР + на ЕС за развитие на селските райони. Проектът положи началото на прилагане на метода Лидер в България през 2003 г.

По Програмата на ООН  за развитие в България съвместно с МЗГ се реализират и други проекти. Един от тях е проект "Екипи на колела в селските райони", който има за цел да подпомогне комуникационната политика на МЗГ по въпроси на европейската интеграция /І и ІІ стълб на Общата селскостопанска политика/. Регистрацията на земеделските производители, ефективното усвояване на средства по съществуващите схеми за подкрепа, пилотни инициативи, развитие на необлагодетелстваните райони и Програмата за развитие на земеделието и селските райони в Странджа - Сакар.

На срещата бяха обсъдени и проектите: "Родопи", "Устойчиво развитие на земите в България", "Защитени територии" и "Пасища".

Основният приоритет в програмата на ПРООН България е да оказва подкрепа в изпълнението на поетите от страната ни ангажименти за присъединяването ни към ЕС. Програмата е насочена към укрепване на местния и национален капацитет за участие в програми и фондове на ЕС.

Слагат данък за нивите

Колегиумът на МЗГ прие десет наредби във ветеринарната област

Програма "Лидер+" - една от осите, на които ще се крепи родното земеделие

Нихат Кабил ще участва в заседание на Специалния комитет по селско стопанство към Съвета на ЕС

България бе домакин на семинара "Присъединяването на България към ЕС в областта на ловното стопанство"

Министърът на земеделието Нихат Кабил ще участва в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство

Семинар за ангажиментите към ЕС в областта на ловното стопанство

Закриха двудневния семинар, посветен на новата политика за развитието на селските райони

Прилагането на добрите земеделски практики съгласно европейските изисквания в областта на сортоизпитването е много важен момент за българското земеделие

Да се разработи план за действие за 2006 г. за ваксиниране на дивите свине в цялата страна срещу заболяването класическа чума

Двудневен семинар по въпросите на международните преговори, европейската интеграция и формиране на европейската политика, се откри днес в МЗГ

На 4.10 министърът на земеделието и горите ще открие семинар по проект в областта на агроекологията

Министър Нихат Кабил откри винарската изба "Шато ветровитите хълмове" в Сливенските минерални бани

Изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ са сред основните приоритети в земеделието

Международна работна среща по проект "горска мрежа" ще се проведе на 19 и 20 септември

МЗГ започва прилагане на процедура за лицензиране вноса на земеделски продукти с произход от ЕС

Започва реализацията на два проекта по Програма ФАР в областта на земеделието

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.