1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По Програмата за развитие на селските райони към момента договореността е 35-36%

По Програмата за развитие на селските райони към момента договореността е 35-36%

Усвояемостта по Програмата е 25 на сто

По Програмата за развитие на селските райони към момента договореността е 35-36%. Това съобщи във Варна министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той допълни, че усвояемостта по тази програма е 25 на сто. Найденов коментира още, че страната е изплатила 97-98% от директните плащания и по този показател България е първенец, съобщава Дарик Радио.

Министърът коментира, че една година след въвеждането на стандарта „Стара планина” българинът консумира по-качествена храна. Той бе категоричен, че през лятото ще продължат проверките за злоупотреби. При тях са констатирани доста нарушения при хотели и ресторанти, някои от тях са затворени, каза министърът.

Найденов каза още, че за първи път през тази година зърнопроизводителите са казали, че мелниците търсят пшеница с високо качество за брашно за стандарта „България”. По думите му тази пшеница се купува с 30-40 лева по-скъпо за тон.

Очакванията са през тази година добивът на пшеница да е около 4,1 милиона тона, като през миналата година той е бил 3,9 милиона тона, посочи Найденов. Той обясни, че в момента качествената пшеница е на цена от около 380 лева за тон.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.