1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-съществени повишения на реките се очакват в южните и централни части на страната

По-съществени повишения на реките се очакват в южните и централни части на страната

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология  към БАН (НИМХ – БАН) днес няма да вали. В четвъртък на отделни места, главно в Северна България е възможно да превали слаб краткотраен дъжд в количества до 3 л/кв.м. В петък – без валежи.

През изминалото денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се задържали или са се повишили. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от - 10 см до + 106 см. По-значително повишения са отчетени на следните измервателни станции: река Искър при Ореховица с + 106 см, река Бели Вит при Тетевен с + 20 см, река Осъм при Троян с + 46 см, а при Ловеч с + 60 см.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от - 6 см до + 6 см.

Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки в средните и долни течения са се понижавали или задържали, повишения са отчетени в горните течения на наблюдаваните реки с до + 42см.

Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от - 10 см до + 2 см.

Вследствие на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, се очаква днес водните нива да се задържат или повишат. По-съществени повишения се очакват в южните и централни части на страната в резултат на снеготопене и оттичане на реките.

Дунавски басейн: повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра.

Черноморски басейн: нивата на реките ще се понижават.

Източнобеломорски басейн:
• Река Тунджа – възможни повишения в средното течение.
• Река Марица – в резултат на снеготопене и оттичане на реките са възможни повишения в средното и долно течение на основната река.
• Река Арда – в резултат снеготопене и оттичане на реките са въсможни повишения в средното и долно течение на реката.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на двете реки са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене са възможни повишения в средното и долното течения на реките Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.