1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По схемата „Групи производители” започнаха плащанията за приети планове

По схемата „Групи производители” започнаха плащанията за приети планове

Субсидия в размер на 4 579 913 лв. получиха двама бенефициенти

Започнаха плащанията за приети планове по схемата „Групи производители”, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

Субсидия в размер на 4 579 913 лв. получиха двама бенефициенти по схемата „Групи производители”. Това е първо плащане на кандидати по схемата, които са подписали договори с фонд „Земеделие“ през 2012 година. Финансовата помощ покрива разходите им, извършени през миналата година. Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) и националния бюджет.

Целта на схемата е да насърчи обединяването на българските производители в организации, за да могат да бъдат по-конкурентни на пазара. Това ще стимулира и производството на родни плодове и зеленчуци в ситуация, в която над 90% от тази продукция е внос.

Финансовото подпомагане по схемата покрива 100% от разходите за учредяване и улесняване на административната дейност на групите и до 75% от разходите за инвестиции, необходими за получаването на признаване. Извършените инвестиции през 2012 г. са свързани с покупката на земеделска техника – трактори, мотокарни уредби, машини за бране на ябълки, плугове и други, както и купуването и монтажа на мрежи за защита от градушки. Разходите за улесняване на административната дейност включват компютри, офис оборудване, програмни продукти и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.