1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-строги екологични правила след 2020 година при прилагане на селскостопански политики в ЕС

По-строги екологични правила след 2020 година при прилагане на селскостопански политики в ЕС

Биоразнообразието е в криза

Сдружение „Европа и Ние“, Българско дружество за защита на птиците, NABU (BirdLife Германия), BirdLife Europe и European Environmental Bureau организират международна конференция, посветена на Общата селскостопанска политика и изпълнението й в България и Европа, която ще се проведе на 4 юни 2018 г. в Национален Музей „Земята и хората“, гр. София, бул. „Черни връх“ № 4 от 09:30 ч.

В събитието ще се включат и ще споделят опит и идеи над 100 водещи представители на Европейския парламент, Европейската комисия, държавни служители, учени и експерти от страните-членки на ЕС в сферата на околната среда и селското стопанство. Заместник министърът на земеделието г-жа Вергиния Кръстева ще поднесе официално приветствие към всички участници във форума.

Целта на международната конференция е да се огласят актуална информация и статистика относно прилагането на екологичнитте стандарти при финансиране и изпълнение на мерки в областта на селското стопанство в Европейския съюз, както и изготвяне на предложения и формулиране на нови по-строги правила за опазване на биологичното разнообразие на Стария континет през новия програмен период.

Българското председателство на Съвета на ЕС има съществена роля в подготовката на предложенията за новата Многогодишна финансова рамка и бъдещата Обща селскостопанска политика. Резултатите от дебатите по тези теми  през 2018 г. ще окажат значително влияние върху екологичните политики на ЕС.

В този контекст бъдещата Обща селскостопанска политика е натоварена с очаквания за редица действия, ограничаващи негативните ефекти от селскостопанската дейност върху природата и биоразнообразието и ориентирането й към конкретни резултати и цели. Този дебат дава възможност да се гарантира, че общата политика на Европейския съюз по земеделие ще обслужва както хората, така и природата и същевременно ще позволява на общността да се развива.

Биоразнообразието е в криза. Почти една четвърт от дивите биологични видове на Стария континент са застрашени от изчезване, а голяма част от екосистемите са деградирали до степен да не могат да осигуряват така ценните за хората услуги и ползи, алармира Европейската комисия. Основните причини за това състояние - унищожаването на местобитанията, свръхексплоатацията на природните ресурси, появата и разпространението на чужди инвазивни биологични видове и изменението на климата, са нараснали до такава степен, че “изтриват” положителните ефекти от дейностите за предотвратяване на загубата на биоразнообразие, отчитат европейските анализатори. Според европейска визия до 2050 г. биоразнообразието в ЕС и екосистемните ползи, които то осигурява, трябва да бъдат защитени, ценени и подходящо възстановени, така че да се избегнат катастрофални промени, дължащи се на загубата им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.