1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По три мерки от Програмата за развитие на селските райони започва нов прием

По три мерки от Програмата за развитие на селските райони започва нов прием

Очаква се бюджетът по мярка 311 да надхвърли 35 млн. евро

От 9 ноември до 9 декември регистрираните земеделски производители могат да подават проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”. Мярката цели да насърчи създаването на нови работни места и развитието на интегриран селски туризъм, както и да повиши доходите в селските райони. Кандидатите трябва да са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите и да са малки, средни или микропредприятия. Най-малко 50% от приходите им за годината преди кандидатстване трябва да са формирани от земеделска дейност или преработка на селскостопанска продукция. Приходът може да бъде и от финансово подпомагане за земеделие.

Финансовата помощ е до 80% от одобрените разходи за производство  на енергия от възобновяеми енергийни източници. За всички останали дейности субсидията е до 70 % от инвестицията. Помощта не може да надхвърли 200 хил. евро. Очаква се бюджетът за периода на прием да надхвърли 35 млн. евро. Той е формиран от 50% от средствата по мярката за 2011 г. и 100% от средствата за 2012 г.

В същия период – между 9 ноември и 9 декември, фондът ще приема проекти по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”. Мярката е насочена към малки фирми, които не са регистрирани като земеделски производители. Могат да кандидатстват и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Субсидиите се предоставят за неземеделски дейности и не могат да надхвърлят 200 хил. евро. Както при мярка 311, проектите за енергия от възобновяеми енергийни източници получават до 80% от одобрените разходи, а всички останали направления – до 70%. Финансовата рамка за приема се формира от 50% от бюджета за 2011 г., който е над 24 млн. евро, и неусвоения бюджет от предишен прием.

Мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” ще бъде отворена от 14 ноември до 12 декември. Фондът ще приема проекти за туристическа инфрастурктура, съоръжения и атракции, както и за разработване на маркетинг стратегии за туристическите обекти. Могат да канидатстват общини с население до 10 хил. жители, както и юридически лица с нестопанска цел.

Одобрените проекти на общини и юридически лица, които не генерират приход, получават до 100% от допустимите разходи, а всички останали – до 70%. Максималната помощ отново е 200 хил. евро. Наличният финансов ресурс е 100% от бюджетите на мярката за 2010 г. и 2011 г., или близо 13 млн. евро, както и неусвоеният бюджет от предишен период на прием.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.