1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Почти 800 хил. лв. са обезщететнията изплатени за син език

Почти 800 хил. лв. са обезщететнията изплатени за син език

В момента епизоотичната обстановка в област Кърджали е нормална

Обезщетенията за заразата от син език, която покоси близо 3 500 селскостопански животни в Кърджалийско, вече са изплатени. Общо на собствениците са приведени 790 хиляди лева, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев, пише standartnews.com.

През летните месеци от болестта умряха 3300 овце, 102 говеда и 5 кози. Така регионът се оказа най–засегнат в страната. По думите на д-р Грозев има единични жалби от собственици на животни. За българските породи овце стопаните са получили по 2,37 лева за килограм живо тегло, за козите обезщетението е 3 лева, а за говедата 2,69 лева.

Изплащането е извършено по банков път и поетапно по реда на пристигането на документите, които се приемани и обработвани от Областната дирекция за безопасност на храните. В момента епизоотичната обстановка в област Кърджали е нормална. Трети месец няма заболели и умрели животни от син език. В началото на пролетта ще бъде извършена ваксинация на всички преживни животни – овце, кози и говеда. В момента тече обществена поръчка за доставка на ваксина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.