1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Под въпрос е потенциалът за усвояването на еврофондовете

Под въпрос е потенциалът за усвояването на еврофондовете

Една от причините е демографската криза в селата

 

Сега селското население съставлява едва 29,4 процента от общото население на страната. При условие че територията на селските райони обхваща близо 82 процента от общата площ на страната, съвсем очевидна е слабата степен на населеност на селските райони.

На основата на тези, а и на редица други факти, Институтът по аграрна икономика е разработил прогноза за по-нататъшното развитие на демографските процеси в селските райони до 2011 год., която очертава там населението да намалее със 7,5 процента, спрямо 2006 год. От разработката става очевидно, че българските села са с изчерпан демографски потенциал. Това от своя страна ще се отрази особено неблагоприятно върху изпълнението на Националния стратегически план за развитие на селските райони през периода 2007-2013 год., свързано с възможностите за изпълнение и пълното и ефективно усвояване на паричните средства от еврофондовете в съответствие със залегналите в плана 22 мерки.

Изводите от изследването са, че за усвояването на всички средства от съществено значение е мобилизирането на усилията още през следващата година на целия местен потенциал за усвояване както на средствата от Европейския съюз, така и средствата по всички програми и източници, предназначени за рехабилитация и изграждане на съвременна техническа инфраструктура в селските райони, възстановяване на местната икономика и нейното модернизиране, както и възстановяване и опазване на културно-историческото наследство. За това ролята е преди всичко на общините

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.