1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подготовка на закони за почвите и за екологичната отговорност предвижда програмата на МОСВ

Подготовка на закони за почвите и за екологичната отговорност предвижда програмата на МОСВ

Днес законодателната програма беше приета от колегиума на министерството

 

Подготовката на два нови закона – за почвите и за екологичната отговорност по отношение на предотвратяването и отстраняването на екологични щети, предвижда законодателната програма на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ за 2006 година. Тя беше одобрена днес от колегиума на министерството, съобщава пресцентърът на МОСВ.

Законът за почвите трябва да бъде внесен в Министерския съвет /МС/ в началото на февруари 2006 година. Той ще уреди обществените отношения, свързани с опазването и устойчивото ползване на почвите като компонент на околната среда, трайното възстановяване на почвените функции и правата и задълженията на държавата, общините, физическите и юридическите лица във връзка с опазването, устойчивото ползване и възстановяването на функциите на почвите.

Законът ще обхваща почвите в територии и поземлени имоти според основното им предназначение - урбанизирани територии, земеделски територии, горски територии, защитени територии и нарушени територии за възстановяване.

Държавната политика по опазването, устойчивото ползване и възстановяване на почвите  в проектозакона ще е насочена към приоритетни области на увреждане, така както са идентифицирани в разработената от Европейската комисия "Тематична стратегия за опазване на почвата" - ерозия, вкисляване, замърсяване, засоляване, повърхностно преовлажняване и заблатяване, уплътняване, запечатване, механично разрушаване на почвите, намаляване на почвеното органично вещество, загуба на почвено биологично разнообразие, наводнения и свлачища, опустиняване.

Законодателната програма за първите шест месеца включва още два законопроекта – за ратификация на Меморандум за разбирателство между правителствата на България и Япония за сътрудничество по Протокола от Киото към Рамковата конвенция по изменение на климата и за ратификация на Меморандум за разбирателство между България и Швеция за сътрудничество по чл.6 на Протокола от Киото към Рамковата конвенция по изменение на климата. Те трябва да бъдат внесени в МС до началото на юни 2006 година.

Проектозаконът за екологичната отговорност по отношение на предотвратяването и отстраняването на екологични щети е включен в законодателната програма на МОСВ за периода юни-декември 2006 година. Предвидено е той да бъде внесен в МС през ноември. С него ще бъде транспонирана новата Директива за екологична отговорност  по отношение на предотвратяването и отстраняването на екологични щети. Тя предвижда предотвратяване и отстраняване на екологични щети чрез насърчаване на принципа "замърсителят плаща". Това ще бъде и основният принцип, който ще залегне в проектозакона – от оператора, чиято дейност е причинила екологични щети, да се търси финансова отговорност, за да предприеме мерки за намаляване до минимум на екологичните рискове. Задача на проектозакона ще бъде и да се установи обща рамка за предотвратяване и отстраняване на екологични щети на приемлива за обществото цена.

За втората половина на следващата година е предвидена и подготовката на проект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Целта е с промените да се транспонира новата Директива за ограничаване на съдържанието на разтворители в препарати за нанасяне на покрития и прецизиране на наказателните разпоредби /с цел осигуряване на ефективното прилагане на действащи подзаконови нормативни актове/. Проектът трябва да бъде внесен в МС през юли 2006 година.

През декември следващата година трябва да е готов и проект на закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, чиято цел е транспониране на нов регламент за трансграничния превоз на отпадъци, който се очаква да бъде приет от ЕК през януари догодина, а да влезе в сила от януари 2007 година за страните-членки на ЕС.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.