1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подписаха първите стратегии за местно развитие на селските райони

Подписаха първите стратегии за местно развитие на селските райони

Те ще бъдат финансирани по ос 4 ЛИДЕР

Договорите за прилагане и управление на първите 16 одобрени стратегии за местно развитие, които се финансират със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. бяха подписани в Министерския съвет. Договорите бяха връчени на кандидатите от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов и подписани от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” г-н Румен Порожанов.

Подходът ЛИДЕР е част от Програмата за развитие на селските райони и се прилага в Европейския съюз вече 20 години. С подписването днес, 13 октомври, на тези 16 договора за прилагане и управление на стратегии за местно развитие започва същинското прилагане на подхода ЛИДЕР в България. Общата стойност по тези договори е 61.5 млн. лева, като те ще бъдат финансирани по ос 4 ЛИДЕР на Програмата за развитие на селските райони. Стратегиите, които ще получат финансиране, обхващат 501 населени места в България с обща територия от 12 600 квадратни километра и 440 000 души население. Това означава, че именно жителите в тези населени места са участвали във формирането на приоритетите на съответната стратегия и ще участват в изпълнението на проектите и ще бъдат крайния ползвател на получените резултати, каза министър Найденов.

Наименованието на подхода идва от абревиатурата LEADER на френски език (Liaisons Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale), което означава „връзки между дейностите за развитие на икономиката в селските райони”. Името показва, че това е метод за мобилизиране на общности, който цели да създаде взаимообвързаност на дейностите в селските райони, подчинена на логиката и местните особености.

Местните инициативни групи са: Лясковец-Стражица, Тунджа, Ардино, Харманли, Белово-Септември-Велинград, Етрополски Балкан, Исперих, Добричка, Разлог, Девня-Аксаково, Раковски, Попово, Панагюрище-Стрелча-Лесичево, Преспа (общини Баните, Лъки и Чепеларе), Троян и Априлци, Чирпан.

Инициативните групи ще одобряват на местно ниво проекти по Програмата за развитие на селските райони. Проектите могат да бъдат за земеделие, бизнес, селски туризъм, инфраструктура, читалища и др.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.