1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подписаха споразумение за сътрудничество между НЦАН и Съюза на учените в България

Подписаха споразумение за сътрудничество между НЦАН и Съюза на учените в България

 

Споразумението за сътрудничество и взаимодействие беше подписано от зам.-министърът на земеделието и горите и председател на НЦАН – ст.н.с. д-р Светла Бъчварова, Доктор хонорис кауза и председателят на Съюза на учените в България – проф. д-р Дамян Дамянов, Доктор на медицинските науки. Спогодбата регламентира организиране на съвместни мероприятия по проблемите на аграрната наука, мобилността и кариерното развитие на българските учени, както и съвместни инициативи пред законодателните органи.

Ръководствата на двете научни организации се договориха за активизиране на връзките между научните организации на НЦАН и секциите на СУБ и взаимно информиране по важни въпроси и мероприятия. Документът предвижда още сътрудничество за провеждане на съвместни конкурси за високи научни постижения и максимално използване на националната борса за интелектуални продукти към Съюза на учените в България.

Споразумението, което подписваме днес изразява интересите на цялата научна общност в България, като обединява академичните и университетски учени, учените от държани и частни научни организации. Науката е не само знанието, но и съзнанието, умението да се използва знанието, както трябва. Това заяви зам.-министър д-р Светла Бъчварова в обръщението си към представителите на Националния център за аграрни науки и Съюза на учените в България.

Необходимо е с общи усилия да търсим верния път и точните решения – структурни, организационни, нормативни и други, за подобряването на работата – нещо, което е важно в глобализиращия се свят, особено след присъединяването ни към Европейския съюз, подчерта още д-р Бъчварова.
Ние приемаме с удоволствие днешното събитие. Подписването на споразумението ще бъде полезно не само на двете научни структури, но и за бъдещето на науката в България, каза от своя страна проф. д-р Дамян Дамянов. Назначаването на д-р Светла Бъчварова за заместник министър за нас беше светъл лъч, защото това означава свързване на човек от науката с управлението. Проблемите, които възникват със структурните фондове и отстояемостта на оперативните програми не биха могли да се решават достатъчно ефективно, ако българските учени нямат свои представители с управленски позиции, които да могат да оказват сериозна подкрепа, добави още председателят на Съюза на учените в България.

В лицето на Съюза на българските учени вие намирате един партньор, който се вглежда в проблемите на науката и подпомага развитието й в сферата на обществото, контактите и интердисциплинарните връзки, заяви проф. Дамянов.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.