1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подробности около “млечния” договор

Подробности около “млечния” договор

 

От 15 май до 30 ноември т.г. е срокът за сключване на договори с държавен фонд “Земеделие” по целевата субсидия за произведено и продадено качествено краве, биволско, овче и козе мляко.

Областната дирекция на фонда оказва съдействие на регистрираните земеделски производители при подготовката на договорите за субсидията. За стимулиране на субсидията тази година са предвидени 9 милиона лева. Дирекцията изпраща еднократно в централното управление окомплектованото досие на земеделския производител за подпис. Нужните документи са представят от земеделския производител в областната дирекция на фонда на всеки два месеца в срок до 20-то число на следващия месец до приключването на линията.

Производителите, притежаващи до 10 крави включително, представят своите документи на всеки три месеца в срок до 20 число на следващия месец до изчерпване на субсидията. Те трябва да представят два пъти в месеца и сертификат за качество по образец, издаден от акредитирана лаборатория за анализ на качеството, безвредността и безопасността на млякото и млечните продукти. Млякото се изследва чрез проби, взети от млекосъбирателния пункт два пъти в месеца - от 1 до 15 число и от 16 до 31 число по показателите за общ брой соматични клетки и наличието на инхибитори. Стойностите им трябва да отговарят на изискванията на Наредба Nо 30 от 2000 год. По искане на земеделския производител проба за изследване на споменатите показатели може да бъде взета индивидуално, за което му се издава индивидуален сертификат за качество. Всички копия от представените документи трябва да бъдат заверени от областната дирекция на държавен фонд “Земеделие”.

При депозиране на документи с невярно съдържание, включително и подправени, субсидията става изискуема и ползвателите й дължат на фонда получената сума заедно със законната лихва от деня на получаването и носят отговорност по член 313 от Наказателния кодекс.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.