1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Поискахме от ЕС да смъкне цените на храната чрез енергетиката

Поискахме от ЕС да смъкне цените на храната чрез енергетиката

Според Филиз Хюсменова цената на хранителните продукти може да бъде овладяна и чрез регулиране на цените на традиционните енергийни източници

 

Родният евродепутат Филиз Хюсменова настоя пред своите колеги в Страсбург за включване на пълния капацитет на наличните ядрени съоръжения в държавите членки, което според нея би компенсирало недостига на енергия и би повлияло върху формирането на цените на стоките от потребителската кошница.

В своето изявление българската представителка в Европейския парламент обясни, че основната причина за тревожната тенденция на повишаване на цените в общността зависи от стойността на енергията, а Европейският съюз е енергийно зависим.

"Всеобщият скок на цените, който се усеща в Западна Европа, се съчетава в Източна Европа с фактора на ниското ниво на доходите. Очаква се нов ценови растеж поради нестабилните финансови пазари и възможността за световна икономическа криза", предупреди Хюсменова. Според нея цената на хранителните продукти може да бъде овладяна и чрез регулиране на цените на традиционните енергийни източници, което изисква преосмисляне на използването на ядрената енергия в ЕС.

"Проблемът с изчерпаемите енергийни ресурси е сериозен и това налага нов прочит на използването на атомната енергия. При закриването на такива мощности, както това се случва с 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" в България, Европейската комисия трябва да се съобрази със загубите ни и да ги компенсира реципрочно", категорична бе българската представителка в Европарламента.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.