1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Покачва се нивото на река Дунав във Видин, Враца, Монтана, Плевен, В. Търново и Русе

Покачва се нивото на река Дунав във Видин, Враца, Монтана, Плевен, В. Търново и Русе

В момента работят 28 отводнително - напоителни помпени станции

 

Справките на "Напоителни системи" ЕАД сочат, че нивото на река Дунав в районите на Видин, Враца, Монтана, Плевен, В. Търново и Русе се е покачило с 0-16 см. Дунавските диги са в добро техническо състояние. В момента работят 28 отводнително - напоителни помпени станции.

Всички язовири разполагат със свободен обем за ретензия с изключение на 8, които преливат. Там, където условията позволяват язовирите се изпускат контролирано, за което са предупредени Гражданска защита и съответните общини. Продължават сгъстените наблюдения на язовирите Тракиец и Малко Шарково. По-голямата част от изградените корекции на реки на територията на страната са в добро техническо състояние. Водното ниво в по-голяма част от тях е по-ниско от кота берма.

Заради снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим. На ОПС /отводнителна помпена станция/ "Видин –Кошава" е монтиран допълнително още един агрегат. От "Напоителни системи" ЕАД информират, че имат готовност за включване на още една станция и отводнителен пункт при с.Ботево.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.