1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Политиката на ЕС за развитието на селските райони за 2007-2013 година

Политиката на ЕС за развитието на селските райони за 2007-2013 година

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, Антонис Константину и Хосе Мануел Соуса Ува от Генерална дирекция по земеделие и развитие на селските райони на Европейската комисия откриха днес в хотел "София Принцес" двудневен семинар, посветен на развитието на селските райони. Форумът е организиран от ЕК, в сътрудничество с МЗГ.

Целта на семинара е да представи новата политика на Европейския съюз, свързана с развитието на селските райони в периода 2007-2013 г., по която бе постигнато съгласие през юни 2005 г. на Европейския съвет по селско стопанство.

Семинарът провокира започването на дебат по националната стратегия и програма за развитието на селските райони за периода 2007-2013 г., които документи българските власти ще представят пред Европейската комисия в следващите месеци. Новата програма, създадена според регламента на ЕС от юли 2005 г. за подкрепа на развитието на селските райони чрез Европейския селскостопански фонд за развитие на селските райони, ще бъде много по-мащабна от досегашната предприсъединителна програма САПАРД. Очаква се след присъединяването на България към ЕС, фондовете за развитие на селските райони да са годишно около пет-шест пъти по-големи от тези по САПАРД. Предвиждат се също и нови мерки за насърчаване на селскостопанското преструктуриране, съобразени с нуждите на българските земеделски райони и общности.

Чрез семинара в България, Европейската комисия желае да покани тези, които се интересуват от развитието на селските райони да се включат в процеса на разработване на Национална стратегия и програма в тази област. Събитието е от изключително значение, предвид важните решения, които страната предстои да вземе.

Основните въпроси, които се поставят за дискутиране са: Какви са стратегическите приоритети на България в селските райони? Кои от мерките на ЕС най-добре благоприятстват тяхното изпълнение? В кои области финансовите ресурси, идващи от ЕС, могат да донесат най-много ползи?

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.