1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Половината от едрия рогат добитък в страната не е изследван за туберкулоза, според ветеринари

Половината от едрия рогат добитък в страната не е изследван за туберкулоза, според ветеринари

Държавната имунопрофилактична програма не се изпълнява заради липсата на средства за ваксинация

Около половината от едрия рогат добитък в България не е изследван за туберкулоза от началото на годината. Това съобщи на пресконференция в Пловдив д-р Йордан Бойчев, председател на Българския ветеринарен съюз (БВС). В страната има около 250 - 270 хиляди говеда и това се предимно дойни животни, уточниха ветеринарите. Според тях държавната имунопрофилактична програма не се изпълнява заради липсата на средства за ваксинация и изследване на животните. От всичко това са потърпевши фермерите, тъй като всяко животно трябва да се изследва, а ако такова изследване не е извършено, то продукцията не трябва да се предлага за продажба.

Заразяването на човека от туберкулоза чрез мляко от неизследвани и потенциално заразени животни е напълно възможно, алармираха от ръководството на БВС. Според българските ветеринари има два варианта за справянето с този проблем – или държавата да осигури препарата туберколин, който е необходим за извършването на изследването, или да позволи на ветеринарните лекари да го закупят.

Зам.-председателят на БВС д-р Калоян Лучански съобщи пред медиите, че има проблеми и заради нередовното движение на колите, които извозват негодното за консумация месо до двата екарисажа в страната, единият от които е във Варна, а другият в Шумен, а по този начин се налага месото, предназначено за унищожаване, да стои на временни трупобирателни площадки, тъй като загробването на болни животни, според сегашното законодателство е забранено.

До дни ветеринарният съюз ще сезира Националната ветеринарномедицинска служба за още един проблем, съобщи д-р Вяра Гришина от Комисията по ветеринарна практика и ветеринарна защита. Става дума за това, че дейността на някои от ветеринарните лекари не се отчита правилно и вече има случай на ветеринари, които са ощетени с 5-6 хиляди лева. Д-р Гришина уточни, че дейността за ветеринарите се отчита за определен период от месеци, и ако те извършат дейност извън този период, то тази тяхна работа остава незаплатена. Ветеринарните лекари в страната запазват готовността си за протест, тъй все още няма индикации за това дали и кога ще бъдат решени проблемите в работата им, а освен това липсва информация за дейността им от началото на следващата година. Пресконференцията бе част от Първия образователен конгрес на Българския ветеринарен съюз, който се провежда в Международен панаир Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.