1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Положителни референтни проби за соя в продуктите „Стара планина”

Положителни референтни проби за соя в продуктите „Стара планина”

При количествения метод (ELISA) всички проби са под прага от 0,1%

При изследване на проби от продукти „Стара планина” в референтна лаборатория в Германия са констатирани положителни резултати за наличие на соя. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в МЗХ.

Продуктите бяха изпратени за изследване в Германия от НВМС, за да се потвърди установеното от наша лаборатория наличие на соев протеин. Положителен резултат при изследването на германската лаборатория по качествен метод (PCR) са дали колбас „Майстор Цветко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД – Враца, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен” – Стара Загора. Резултатът на карначе на фирма „Сами –М” – Перник, е отрицателен. При количествения метод (ELISA) обаче всички проби са под прага от 0,1%, над който съдържанието на соя се смята за алергенно.

Ниския процент на съдържание доказва, че фирмите не са влагали умишлено соя в продуктите си, най-вероятно нищожно количество е попаднало в продуктите чрез подправките, посочи министър Найденов. Той заяви, че лицензът на фирма „Сами М” за производство на „Стара планина” ще бъде възстановен веднага, а за останалите фирми ще се изчака доклада от комплексната проверка на НВМС в предприятията, който се очаква в понеделник.

След среща с министър Найденов, Асоциацията на месопреработвателите се ангажира да изгради за своя сметка в България лаборатория за количествено изследване на наличие на соя в месните продукти. Държавата ще я акредитира.

На работна среща между бизнеса и ветеринарната служба другата седмица ще се обсъди промяна в стандарта „Стара планина” с която да се определят минимални допустими количества на соя в продуктите, които не са алергенни. За целта ще се проучи нормата за това съдържание в европейските страни. Действащият в момента стандарт „Стара планина”, утвърден от бизнеса, не допуска никакво съдържание на соя.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.