1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полша и Чехия ще съдят ЕК заради ограниченията на вредни емисии

Полша и Чехия ще съдят ЕК заради ограниченията на вредни емисии

 

Полша и Чехия обявиха, че предприемат действия срещу решението на Европейската комисия за намаляване на количеството въглероден двуокис, което може да бъде продавано по линия на Европейската схема за търговия на газове (EU ETS), предаде Евроактив. Според двете страни лимитите са прекалено ниски и това ще навреди на икономиките им.

Полша и Чехия смятат, че Комисията налага ограниченията дискриминиращо и така ще попречи на техните индустрии да настигнат конкурентите си от западна Европа. Страните оспорват метода, по който ЕК определя ограниченията. Чехия твърди, че "не е консултирана" от ЕК за "метода, по който са изчислени нивата на емисиите за 2008, нито за данните, използвани за това изчисление".

През февруари Словакия стана първата страна, която започна съдебна процедура срещу Комисията заради квотите вредни газове в Европейската схема. Финландия и Латвия изразиха подкрепата си за Словакия, Полша и Чехия, а Унгария даде индикации, че ще започне отделна процедура.

Според Схемата страните членки предлагат национален план за разпределение на емисиите вредни газове за индустриите си. След това ЕК публикува решение за всяка страна членка. Последните планове покриват периода от 2008 до 2012 година.

През март Комисията заяви, че ще приеме плановете на Полша и Чехия, при условие, че се направят редица промени в тях "включително значително намаляване на количеството емисии, предложени от всяка страна членка". Според ЕК Полша и Чехия са предложили много по-високи нива от приемливите – съответно по 26,7% и 14,8%.

От Комисията заявиха, че няма да оттеглят решението си и то "ще издържи в съда"./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.