1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полска делегация на посещение у нас

Полска делегация на посещение у нас

 

 

Зам.-министрите на земеделието и горите инж. Димитър Пейчев и д-р Светла Бъчварова се срещнаха със зам.-министъра на земеделието и развитието на селото на Република Полша г-н Марек Загурски. Той е на посещение в България начело на делегация от полското Министерство на земеделието и развитието на селото.

На срещата представителите от двете министерства обсъдиха състоянието и развитието на секторите "Месо" и "Мляко". Полша е решила успешно проблемите си в тези сектори и страната ни може да използва този ценен опит, подчерта зам.-министър Пейчев.

Мисля, че България вече има своя опит и може взаимно да се учим и работим като страни членки на Европейския съюз, каза от своя страна зам.-министър Загурски.

След присъединяването на Полша към ЕС през 2004 г. само 25 предприятия от сектор "Месо" са имали право да изнасят продукцията си на европейския пазар. Сега от около 3000 предприятия, 800 са лицензирани за износ за страните-членки. Инвестициите в този сектор са над 2 млрд. евро като основни източници на средствата са били предприсъединителните фондове на ЕС, кредити на собствениците, а след 2004 г. европейските структурни фондове.

Срещата между двете страни продължава, като акцент ще бъде развитието на селските райони и въпроси свързани с членството на страните в Европейския съюз.  

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.