1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полският компетентен орган потвърди наличие на Салмонела ентеритидис в засегнатите стада

Полският компетентен орган потвърди наличие на Салмонела ентеритидис в засегнатите стада

Днес се очаква да бъдат изтеглени и последните налични количества от доставените в България яйца

Полският компетентен орган по безопасност на храните потвърди наличие на Салмонела ентеритидис в засегнатите кокоши стада, от които бяха доставени количества яйца и в България. Чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), Полските власти информират, че са изследвани 12 проби, от които 9 са доказали наличие на бактерията.

Днес се очаква да бъдат изтеглени и последните налични количества от доставените в България яйца от двете засегнати ферми. Продукцията ще бъде обезвредена съгласно нормативните изисквания.

Припомняме, че Българска агенция по безопасност на храните разпореди изтегляне от търговската мрежа на кокоши яйца с произход Полша, за които имаше съмнение, че са заразени със Салмонела ентеритидис. Мярката беше наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), за кокоши яйца с произход Полша, разпространени на пазара на ЕС. В хода на разследването е установено, че част от продукцията е доставена и в България.

В тази връзка БАБХ прикани потребителите, закупили яйца с печат/маркировка 3PL30221304 и 3PL30221321 /номерата на фермите/ да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили.

 

Етикети БАБХ, яйца, Полша
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.