1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Получаваме 166 млн. евро за период от седем години за развитие на винените лозя

Получаваме 166 млн. евро за период от седем години за развитие на винените лозя

Миналата година износът на българско вино е в размер на 750 хиляди хектолитра, но без количествата, експортирани в страните от ЕС

 

България ще получи от ЕС 166 млн. евро за период от седем години за развитие на винените лозя. Според обсъжданата от Европейската комисия реформа в бранша, българските гроздопроизводители трябва тази година да декларират, че земите им са плодородни, ако искат да се възползват от финансиране за изкореняването им.

Схемата за получаване на парите от ЕС е тригодишна, като най-много средства са предвидени за усвояване през 2008/2009 година - 464 милиона евро. За периода 2009/2010 година ще получим общо 334 милиона евро за доброволното изкореняване на нискокачествените насаждения.

Родните производители на вина изнасят най-голяма продукция за Русия. Там сме изнесли над 700 хиляди хектолитра от общо произведени количества 1 милион и 712 хиляди хектолитра. Други традиционно големи винарски пазари за България са Германия, Полша и Скандинавските страни. Миналата година износът на българско вино е в размер на 750 хиляди хектолитра, но без количествата, експортирани в страните от Европейския съюз.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.