1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Поне 75 млн. лв. трябват за европриоритетите в земеделието

Поне 75 млн. лв. трябват за европриоритетите в земеделието

Министър Кабил посочи като приоритетни няколко конкретни проекта.

 

Над 75 млн. лв. ще бъдат похарчени за изпълнение най-спешните цели за покриване на евроизискванията в земеделието. Това стана ясно след среща на аграрния министър Нихат Кабил и неговата колежка, отговаряща за евроинтеграцията Меглена Кунева.

Кунева обясни, че към Министерството на земеделието няма конкретна критика от страна на ЕС. "В Брюксел никой не е използвал думичката "закъснение", добави тя.

Министър Кабил посочи като приоритетни няколко конкретни проекта. Най-много пари - 19 млн. евро, трябват за изграждането на два екарисажа. Местата вече са определени - край Угърчин, Ловешко, и Куклен, Пловдивско. Предстои екоминистерството да одобри проекта за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), обясни Кабил. Според него площадките са отдалечени от населените места и обществената нагласа на хората там е положителна.

Около 9 млн. евро ще бъдат похарчени за изграждането на ветеринарномедицински пунктове на 8 ГКПП-та, на които България ще бъде външна граница на ЕС. За момента единствено на Капитан Андреево има такива пунктове. За три от ГКПП-тата вече е избран изпълнител. За други три се чака тръжните документи да бъдат одобрени от ЕК.

Отделно Националната ветеринарномедицинска служба е поискала в бюджета за следващата година да се отделят 17 млн. лв. целеви средства за компенсиране на фермерите при евентуално възникване на заразни болести, при които се унищожават заболелите животни.

Около 2.5 млн. лв. ще бъдат дадени за заснемане на 40% от земеделските площи в страната до края на годината. Всички земеделски земи у нас - около 111 000 кв. км, трябва да бъдат заснети изцяло до пролетта на 2006 година./segabg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.