1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Понижение или задържане на речните нива

Понижение или задържане на речните нива

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес слаби превалявания ще има в Южна България, очаквани количества между 1 и 5 л/кв.м, на отделни места в Родопите - до 10 л/кв.м. В четвъртък само на отделни места е възможно слабо  да превали с незначителни количества. Привечер от запад валежите ще се активизират и през нощта срещу петък и в петък на много места ще вали. От северозапад, с усилване на вятъра ще застудява и на места в западната част на Предбалкана и високите полета на Западна България през нощта и в ранните часове е възможно валежите да преминат в сняг. Количествата за денонощието ще са  5-15 л/кв.м, на места в планините и до 20-25 л/кв.м.

През денонощието от 8ч. на 29 февруари  до 8 ч. на 1март нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Повишения са регистрирани в средното течение на р. Искър, р. Джулюница /водосбора на р. Янтра/, долното течение на р. Черни Лом (Дунавски басейн), р. Ропотамо (Черноморски басейн), р. Марица (Източнобеломорски басейн) и в средното течение на р. Струма (Западнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн) и средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), както и някои южночерноморски реки.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -10 см до +11 см;

Черноморски басейн: Регистрираните изменения са от -4 до +5 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -14 см до +14 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -9 см до +18 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и утре водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществена промяна. От 4 март са  възможни незначителни повишения на речните нива в басейна, вследствие на прогнозирани валежи.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 2, 3 и 4 март  ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 2, 3 и 4 март  ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. През прогнозирания период водните нива на реките ще останат без съществена промяна или ще се повишават незначително. На 4 март  по-значителни повишения са възможни във водосбора на р. Росица и р. Янтра над Габрово . Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 2, 3, 4 и 5 март  ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и утре нивата ще се понижават плавно. От 4 март  се очакват краткотрайни повишения във водосбора, като по-значителни могат да са  във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и утре водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществена промяна. Краткотрайни повишения на речните нива в басейна са възможни на 4март, в резултат на прогнозирани валежи.

Източнобеломорски басейн: Днес и утре водните нива на реките в басейна ще се понижават. От 4март, вследствие на прогнозирани валежи, са възможни незначителни повишения на водните нива в басейна.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес водните нива в басейна е възможно да имат незначително повишение. На 3 март  речните нива ще са без съществена промяна, като от вечерните часове на деня и на 4 март, в резултат на прогнозирани валежи са възможни незначителни повишения на нивата в басейна.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.