1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Понижението на речните нива продължава

Понижението на речните нива продължава

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес, на места в западните и централни райони на Дунавската равнина, ще превали слаб дъжд в незначителни количества. В четвъртък и петък на места в страната ще превали дъжд – количествата  на валежите ще са от 5-8 л/кв.м.

От 8 ч. на 15 до 8 ч. на 16 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Повишения са отчетени в средното течение на р. Искър и в горното течение на р. Осъм (Дунавски басейн), в горното и в долното течение на р. Тунджа, и по средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), в долното течение на р. Места и р. Пиринска Бистрица (Западнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са р. Черни Вит, някои черноморски реки и средното течение на р. Марица. Около прага за ниски води е горното течение на р. Марица.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 33 см до + 14 см

Черноморски басейн: колебания от - 52 см до + 12 см

Източнобеломорски басейн: изменения от - 22 см до + 5 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 7 см до + 62 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн нивата в басейна днес ще се понижават. В четвъртък и петък са възможни краткотрайни повишения на речните нива, през първия ден във водосборите на реките западно от р. Искър, а втория – и в останалата част от басейна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 17, 18 и 19 февруари ще се понижават и ще бъдат около и над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 17, 18 и 19 февруари, че водните нива ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Нивата в целия водосбор ще се понижават, но бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водните количества на 17, 18, 19 и 20 февруари ще бъде над средно многогодишната стойност. През следващите 3-4 дни нивата ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес и утре нивата в басейна ще се понижават. В петък са възможни краткотрайни повишения.

Източнобеломорски басейн: нивата в целия басейн днес и утре ще се понижават. В петък и събота са възможни краткотрайни повишения. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водното ниво на р. Тунджа при Елхово е над жълтия праг за предупреждение, очаква се да се задържи над жълтия праг до обедните часове днес. Системата за ранно предупреждение  прогнозира за водосбора на река Арда, чу водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: днес нивата ще се понижават в целия басейн. В четвъртък и петък са възможни краткотрайни повишения на нивата в басейна.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.