1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Попълват лозарския регистър

Попълват лозарския регистър

Като основа за дейността е подписаното споразумение между Изпълнителната агенция по лозата и виното и държавен фонд "Земеделие"

 

Изпълнителната агенция по лозата и виното и Националната служба за съвети в земеделието започват съвместна работа по регистрация на лозарските стопанства в страната, която има цел да ускори попълването на Лозарския регистър на България.
 
От средата на седмицата ще започнат съвместна работа и поделенията на двете ведомства в област Монтана. Като основа за дейността е подписаното споразумение между Изпълнителната агенция по лозата и виното и държавен фонд "Земеделие" по прилагане на Общата селскостопанска политика във връзка с общата организация на пазара на вино.
 
В документа е отбелязано, че фонд "Земеделие" ще изчислява и плаща помощите, финансирани от Европейския фонд за ориентиране и гарантиране в земеделието, като изпълнява ролята на разплащателна агенция, определена в съответствие с регламентите на Евросъюза. Агенцията ще създава и поддържа регистър на лозарските стопанства, както и нформационната система за управление и контрол на лозаро-винарския потенциал, ще поддържа и съхранява данните от всички декларации по Закона за виното и спиртните напитки.
 
Тя ще контролира спазването на изискванията за производство на вино и ще заверява придружителните документи за вината, предназначени за пазара на ЕС. Агенцията още ще извършва регистрация на лозарските стопанства на територията на страната чрез деветте си териториални звена.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.