1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Поради пътувания зад граница Нихат Кабил бави справка за гори, предоставени за строителство

Поради пътувания зад граница Нихат Кабил бави справка за гори, предоставени за строителство

 

Земеделският министър Нихат Кабил обеща публично да изготви тази седмица справка, в която да бъдат изброени заменените през последните години земи и гори от държавния фонд, чието предназначение е променено. Тази справка трябваше да бъде готова още миналата седмица, но Кабил се оправда с отсъствието си от страната.
Неотдавна стана ясно, че с подписа на Кабил и на предшественика му Мехмед Дикме държавата е заменила над 8000 дка частни гори с гори от държавния горски фонд, предимно по планинските курорти и по Черноморието. По закон промяната на предназначението на такива терени, т.е. разрешаването на строителство върху тях, става с подписа на аграрния министър, ако теренът е до 100 дка. За площ над този размер трябва решение на кабинета.
Ако по-късно върху всички заменени терени е разрешено строителство, това ще означава, че основната цел на тези операции е била именно тази. Оценяването на апетитните терени по Черноморието и в планинските курорти обаче става по силно занижени цени, които не са актуализирани от 2003 г.
Близо 6000 дка гори са изключени от държавния горски фонд, срещу което държавата е получила около 31 млн. лева.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.