1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Посещение на експерти от ЕК във връзка със заболяването син език

Посещение на експерти от ЕК във връзка със заболяването син език

Срещата се провежда два поредни дни в София

Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните проф. Моллов е съпредседател на срещата с експерти от ЕК–CEVET - г-н Л. Ромеро (Испания) и г-н П. Калистри (Италия) - във връзка със заболяването син език.

Срещата се провежда днес и утре в София и в нея от българска страна участват експерти от Министерство на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска, Националната референтна лаборатория по син език, епидемиолози, ентомолози и вирусолози, както и представители на ветеринарните съюзи и на обединенията на български фермери.

Освен представяне на актуална информация за заболяването син език в България, в дискусията е включено запознаване с опита на Испания и Италия за овладяване/контрол на заболяването, преглед на българския План за 2014 г. за наблюдение и изкореняване на син език, както и запознаване с Плана за ваксинация в България за 2014/2015 г.

Посещението на експертите от ЕК - CEVET в София е част от регулярния диалог между представителите на български и европейски институции, чиято цел е ограничаването на епидемията от син език в България и на Балканите, както и предприемане на необходимите мерки срещу повторната поява на заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.