1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Посещение на зам.-министър Бюрхан Абазов в Берлин

Посещение на зам.-министър Бюрхан Абазов в Берлин

Абазов: „Германия е изключително важен партньор на България, както по отношение на инвестиционната активност, така и в сферата на търговията със селскостопански стоки”

 

Присъединяването на България към ЕС е едно от събитията с най-голяма важност в съвременната история на България. Членство на страната ни в ЕС беше резултат от дълъг и не лек процес на подготовка, част от който беше модернизирането и преструктурирането на българския аграрен сектор. Това каза зам.-министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов по време на Международния аграрен форум в Европейската академия в Берлин, Германия, на който той представи доклад на тема: "Отражението на приемането на България в ЕС върху българското земеделие" пред студенти и представители на аграрния сектор.

Посещението на зам.-министър Абазов в Берлин е в рамките на традиционното Международно изложение за селскостопански и хранителни продукти "Зелена седмица 2008".

В доклада си той подчерта, че България е единствената от 12-те нови страни - членки на ЕС, която постигна договаряне на близо 110% от средствата, предоставени по предприсъединителната програма САПАРД. Реализираните проекти от стартирането на програмата са 1783, на обща инвестиционна стойност около 661 млн. евро и субсидия 305 млн. 644 хил.лв. Предприсъединителната програма доведе до значителни инвестиции в българското земеделие и хранително-вкусовата промишленост, с което рязко се повиши конкурентно способността на българските земеделски производители, посочи зам.-министър Абазов.

Либерализацията на външноикономическите отношения и провежданата последователна политика за подпомагане на сектора през 2007 г. подобри реализацията на селскостопански стоки, в резултат на което българското земеделие повиши своя експортен потенциал и достъпа на земеделски продукти до световни пазари.

България е неразделна част от европейския пазар, който се основава на свободното движение на стоки, капитали и услуги. През първата година на членство около 68,9% от структурата на аграрната търговия на страната е с държавите членки на ЕС. Реализацията български земеделски стоки за общността е нараснала с 51,85%, се посочва още в доклада. Най-активни търговски партньори при внос в България на селскостопански стоки са Гърция, Нидерландия, Германия и Полша. Стойността на стоките с произход от тези държави представлява около 52% от целия внос от общността. Българските земеделски продукти се търгуват най-успешно в Гърция, Германия и Франция (54% от стойността на всички търгувани в общността аграрни стоки, с произход от България).

Германия е изключително важен партньор на България, както по отношение на инвестиционната активност, така и в сферата на търговията със селскостопански стоки, каза зам.-министър Абазов. С присъединяването на България към Европейската общност и премахването на редица тарифни и нетарифни бариери, взаимоотношенията между двете държави се активизират и задълбочават. За първите десет месеца на 2007 г. аграрният стокообмен между България и Германия достига 203 млн.лв., което представлява ръст с 49,8 %, спрямо същия период на предходната година. Най-търсените български стоки на германския пазар за периода януари-октомври 2007 г. са: зеленчуци, етеричномаслени култури, тютюни , мед.

С членството на България в ЕС българските фермери ще получат една сериозна финансова подкрепа, в сравнение с това, което са получавали досега и ще имат достъп до директните плащания, като единственото условие да се получат тези пари е да обработват земята и да са регистрирани като земеделски производители. В резултат на тази финансова подкрепа земеделските стопанства ще могат да си направят инвестиционна програма и да кандидатстват с проекти за развитие на селските райони, за инвестиционни кредити, които са с по-голям процент субсидия. Така те ще могат да стабилизират и разрастват производството си и да бъдат конкурентоспособни на пазара наред с фермерите от останалите европейски държави, посочи зам.-министър Абазов. 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.