1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Посланикът на Кралство Холандия се срещна със зам. министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова

Посланикът на Кралство Холандия се срещна със зам. министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова

Срещата беше част от Двустранна работна програма между МЗГ на Република България и министерството на земеделието, природните ресурси и рибарството на Кралство Хорандия

 

Напредъкът на страната ви по пътя към ЕС е безспорно голям, но България сега влиза в ключов период от подготовката си за приемане в ЕС и от общ интерес е тя да влезе добре подготвена не само в законодателството, но и в прилагането му. Това заяви в края на миналата седмица посланикът на Кралство Холандия у нас – Н. Пр. Вилем Ван Ее по време на среща със зам.-министъра на земеделието и горите Светла Бъчварова.

Срещи като тази дават политическата перспектива на сътрудничеството между страните ни, които са бъдещи партньори в Евросъюза, заяви още Н.Пр. посланик Ван Ее. Конкретен план с непосредствени задачи, които можем заедно да решим, ще изготвим през втората половина на месец януари 2006г., съобщи още посланикът, като се позова на своя  предишна договореност с министър Нихат Кабил. Зам.-министър Светла Бъчварова увери, че ръководството на МЗГ е напълно наясно с приоритетните си цели и задачи, но би искало да прецизира дейността си в детайлите, които биха могли да бъдат пречка при прилагането на ОСП. Тя пое ангажимент до януари да бъдат идентифицирани областите, в които Холандия би могла да сподели практическия си опит и които да залегнат в общия план за действие.

Н. Пр. посланикът на Кралство Холандия Вилеем ван Ее съобщи на срещата, че в долната камара на холандския парламент е внесено предложение за стартиране на процедура по ратификация на договора за присъединяване на България към ЕС. Предстои обсъждане и в Сената.

За трети път през тази година съм в страната ви и бих искал да отбележа значителният напредък на страната ви по отношение на развитието на млечния сектор, подчерта от своя страна г-н Жерар Креберс, изпълнителен директор на Млечния борд на Кралство Холандия. Бих искал да ви поздравя за напредъка и да подчертая, че това е пътят към промяната не само в реалните в действия, но и на вашия имидж пред европейската общественост. Обнадеждаващо е впечатлението, което имам, че българските институции работят в отличен синхрон помежду си при ясно разбиране на техните отговорности. Добър избор е Дирекция "Животновъдство" на МЗГ да изготвя и разпределя млечните квоти. Много добра стъпка е и изграждането и функционирането на Национален млечен борд, което стана през тази година, както и доброто сътрудничество с Държавен фонд "Земеделие", който ще участва в процеса с квотите като Разплащателна агенция, подчерта г.н Креберс.

Зам.-министър Светла Бъчварова изрази убедеността на екипа на Министерство на земеделието и горите, че стартирането на  експерименталното прилагане на млечните квоти  в началото на 2006г. ще бъде успешно и ще ни даде близка до реалността представа как ще работи квотният принцип в млечния сектор след 2007г. Директорът на дирекция "Животновъдство" Цветан Димитров, от своя страна посочи, че вече имаме изготвен регистър на млекопроизводители, млеко-изкупвателни пунктове и преработватели, а до началото на април  имаме амбицията да приключим напълно с приемането на законодателните промени, касаещи сектора.

Срещата беше част от Двустранна работна програма между МЗГ на Република България и министерството на земеделието, природните ресурси и рибарството на Кралство Хорандия. След нея г-н Жирар Креберс представи дейността на Млечния борд на Холандия на семинар на тема "Млечната квотна система в Холандия и ЕС". Презентации той направи в рамките на посещението си у нас и в градовете Плевен и Пловдив.       

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.