1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Последните циркови лъвове у нас пътуват за Африка

Последните циркови лъвове у нас пътуват за Африка

Преместването им в резервата „Шамуари“ е инициирано и организирано от експерти на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ

След влязлата в сила забрана да се използват в циркови представления диви бозайници, последните циркови лъвове у нас ще бъдат преместени в резервата „Шамуари“ в Африка. Това са 8-годишните Блеки и Жора, родени в Разград на 9 юни 2007 г.  Като малки  те са били част от традиционен цирк, гастролирал в Източна Европа и Турция и са участвали в представления до края на лятото през 2014 г.   Животните са открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м на 2,5 м. След това временно са настанени в Старозагорската зоологическа градина, където два месеца укрепват и се адаптират към различен начин на живот, съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Преместването им  в резервата „Шамуари“ е инициирано и организирано от  експерти  на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ, със съдействието на британската организация за защита на дивите животни „Born Free“ (Роден свободен). Организацията е поела всички разходи по изхранването на лъвовете в Старозагорската зоологическа градина, както и по тяхното транспортиране до летище Бургас, откъдето в събота ще отпътуват за Лондон, а после за Йоханесбург, Южна Африка. Лъвовете ще бъдат придружавани по време на пътуването от д-р Йохан Юберт, известен като „лекаря на големите котки“ от „Анимъл планет“.

Преместването се осъществява със съдействието на фондация „Четири лапи“ и „Зелени Балкани“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.