1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пострадалите от наводненията в Северозападна България ще получат безплатно дърва за огрев

Пострадалите от наводненията в Северозападна България ще получат безплатно дърва за огрев

Предстои кабинетът да определи нова линия на бедност за страната

1500 пространствени куб. м дърва ще бъдат дарени на пострадалите от наводненията през лятото жители на общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново, които се нуждаят от отопление с този вид гориво. Решението ще бъде прието на днешното правителствено заседание и целта му е да се подпомогнат през зимния сезон хората, чието имущество беше унищожено от природните бедствия. За организацията на отчетност и контрол при снабдяването с дърва ще отговарят министърът на земеделието и храните и кметовете на съответните общини.

Предстои кабинетът да определи нова линия на бедност за страната. През 2015 г. тя ще бъде 286 лв. или с 14 на сто по-висока в сравнение с настоящата година. Линията на бедност е инструмент, който се изчислява въз основа на данни от изследването на НСИ на бюджетите на домакинствата в България, с цел да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.

В Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване ще бъдат направени промени, свързани с въвеждането от 1 януари 2015 г. на електронния болничен лист. Според новите текстове данните, приети в електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, се взимат предвид при преценката на правото и определянето на размера на паричните обезщетения и помощи. За осигурителите и самоосигуряващите се лица отпада задължението да проверяват дали представените им болнични листове отговарят на нормативните изисквания – това ще се прави по служебен път.

На заседанието днес правителството ще обсъди и проектите на две национални стратегии – за насърчаване и повишаване на грамотността и за развитие на професионалното образование и обучение. Целта на първия документ е функционалната грамотност да се изведе като национален приоритет и да се гарантира сътрудничеството в областта на инициативите за ограмотяване, които да се реализират от местните, регионалните и националните власти, социалните партньори, учителите и родителите. С втората стратегия се цели осигуряването на висококвалифицирани кадри за бизнеса, както и преодоляване ранното отпадане от системата на образованието на деца от социално слаби семейства и създаване на условия за преквалификация и професионална реализация на възрастни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.