1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Потърсете земята си до края на 2005 г., след това я прибират

Потърсете земята си до края на 2005 г., след това я прибират

Мярката е заложена с нови поправки в Закона за земята

 

Всички собственици на земеделски земи и такива, които не са си уредили собствеността върху земята, могат да бъдат изненадани неприятно от новите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Те вече бяха приети на първо четене от парламента и предвиждат земите, които са с неустановена собственост, да станат притежание на съответните общини. От своя страна общинарите пък ще могат да се разпореждат с тях както е записано в други членове на закона - да ги дават под наем за една година, да ги продават, или да оземляват безимотни с тях.

С това отпада досегашният текст, според който трябва да мине 10-годишен давностен период, по време на който преди новите изменения в закона никой нямаше право да се разпорежда с тази земя.

И така с новите промени, които ще станат факт след второто четене, възстановяването на собствеността вече има определен срок, който е 12 декември 2005 год. Иначе процесът щял да се проточи във времето до безкрай и щял да спъва уедряването на земята. И щом е така, молби за възстановяване собствеността върху земята ще се подават до края на годината в общинските служби за реституиране на имотите. Те пък от своя страна на вече законова основа ще могат да смятат земя до 10 дка за маломерен имот и без търг ще отдават такива парчета под наем или аренда.

Промените в закона предвиждат още, че земите, отчуждени за нуждите на МВР и на военното министерство, ще бъдат върнати на собствениците си. По смисъла на този текст не се знае каква е по-нататъшната съдба на земята, върху която е построена авиобаза Габровница и други военни обекти в областта. Подобна е и съдбата на полигона на Ломското поделение край с. Трайково, край с. Охрид и др.

Статистиката сочи, че над 9 млн. дка земя в страната не е потърсена. Вероятно много от собствениците на земя вече не живеят в България, което е бомба със закъснител. Раздробената земя има наследници на собственици, които не могат да извършат нормална делба, защото не могат да се съберат всички страни и да се разберат, защото земята им е евтина и не си струва труда.

Това на практика означава, че дори и да се обработва, арендаторите или кооперациите, които го правят, няма да могат да разчитат на субсидии за нея. Вече три петилетки много хора не могат да получат документи за земята си. Въпросът трябва де се реши по разумен и приемлив начин и за това има предложения. Но да се отнема земя по бързата процедура, като не се разглежда конкретно всеки отделен случай, това е по-лошо и от колективизацията./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.