1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Потвърдени са нови 20 случая на бруцелоза в Харманли

Потвърдени са нови 20 случая на бруцелоза в Харманли

 

От направени лабораторни анализи са потвърдени нови 20 случая на бруцелоза в Харманли. Под въпрос са още 3 проби на изследваните общо над 100 жители на града. В Харманли  бяха открити 17 огнища на заразата.

Заболелите от бруцелоза жители в момента  са 21, като един от тях е бил диагностициран преди седмица. Болестта е открита благодарение на направени изследвания от столични инфекционисти.

Заради създалата се обстановка ще се изготви  план за действие, който включва информирането на личните лекари и специалистите, които да преценят как ще се лекуват заболелите от бруцелоза. Това заяви Директорът на РИОКОЗ- Хасково д-р Делчо Янев. Той направи уточнение,  че след като никой не е потърсил към момента лекарска помощ се касае за леки случаи. Ще продължи проучването на епидемиологичната обстановка.

Преди 2 седмици беше открито огнище на бруцелоза в Харманли и бяха унищожени 80 животни. Мнението на ветеринарите е, че заразата е дошла от любимешкото село Вълче поле, където една жена прояви клиника на заболяването и беше  лекувана в Инфекциозна клиника в Пловдив.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.