1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече от 1 млн. лв. са отишли към земеделските производители за една година

Повече от 1 млн. лв. са отишли към земеделските производители за една година

Снимка:

Мирослав Найденов подчерта, че е започнала реформа за безопасността и качеството на храните

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов направи отчет за дейността на министерството за една година управление. Първо той благодари на своя екип за многото работа, която са свършили през годината и обясни, че работното им време е от около 16 часа на ден. „За една година в земеделието са влезли 1.150 млрд. лв.”, обяви министърът. Като заварено положение той отчете спрени пари по предприсъединителната програма „Сапард”, натрупани над 11 000 проекта по Програмата за развитие на селските райони, липса на диалог с неправителствените организации. „Усвояването на средствата в земеделието е най-голямо, като половината от европейските средства са за този сектор”, посочи министър Найденов. По думите му на 100% са усвоени директните плащания.

В момента земеделието е единственият сектор с положително външно търговско салдо. Ръстът за полугодието е 4 пъти по-голям в сравнение със същия период за миналата година. При борбата с корупцията вече са обвиняеми двама от неговите предшественици, което показва, че няма чадър над никого. „Само преди два дни отстранихме шефката на фонд „Земеделие” във Враца. Който се опитва по някакъв начин да измами системата, го очаква такава съдба”, каза министърът.

«Започнахме тежка административна реформа и ще я довършим», каза министърът. Според него една от най-големите е реформата за безопасността и качеството на храните. Очаква се тази седмица в Народното събрание да бъде гласувана стратегията за създаване на Агенция за безопасност на храните. „Надявам се тя да стане факт и тази тежка война, която започнахме срещу боклуците, които се предлагат ежедневно на нашия пазар, боклуците, които тровят нас и нашите деца. Признавам си, че тази битка е много тежка и дано успеем”, подчерта той.

Министър Найденов коментира като изоставяне - реформата в горите и усвояването на средствата по Оперативна програма «Рибарство». Скоро предстои Законът за горите да влезе в Министерски съвет, с който се цели запазване на най-голямото богатство на България – горите. „Това, което имаме, в бъдещето, в контекста на климатичните промени, ще бъде по-ценно от всичко останало, това са българските гори. Спряхме заменките, искаме да спрем и незаконната сеч. Искаме да управляваме този ресурс и да го завещаем на поколенията след нас, защото тези гори имат трансгранично значение. Много е тежката реформата там. Дано екипът, който ще я прави да бъде добре подготвен и да успее”, каза министър Найденов. Според него вече се работи усилено и по оперативна програма «Рибарство» и забавянето ще бъде отстранено.

По отношение на БДС за сиренето и кашкавала, се очаква да бъдат готови до 1 септември. За месните продукти заповедта ще влезе в сила от 1 август, след което ще бъде даден гратисен период на преработвателите да променят наименованията на продуктите, които съдържат соя. Министър Найденов обясни още, че се водят разговори с месопреработвателите да бъдат изготвени стандарти и за белите меса. Вече се работи и по такива за хляба и хлебните продукти. Като заключение той обяви, че контрола по цялата хранителна верига ще се засилва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.